Over ons

Er is een grote  vraag naar lassers. En zeker in de oostelijke regio staat de maakindustrie te springen om deze vakmensen. Het tekort wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat opleidingen lang duren en te theoretisch van aard zijn; voor mensen die zich willen laten omscholen, is dat onaantrekkelijk. Daarnaast verlaten jonge lassers de schoolbanken met een erkenning op zak in plaats van een laskwalificatie-certificaat waarmee je het vak mag uitoefenen. Door de kennis en kunde van 2 gespecialiseerde bedrijven samen te voegen is naast Emtes Werkgevers nu ook Emtes Lastechniek ontstaan en in dat hiaat gesprongen en maakt zich sterk voor effectieve en praktijkgerichte lasopleidingen.

Emtes is geen onbekende naam in de wereld van de industrie, werktuigbouw, installatietechniek en andere technische omgevingen. Het uitzendbureau Emtes Werkgevers in Enschede is al vele jaren succesvol door landelijk vakmensen met de juiste vaardigheden bij de juiste opdrachtgevers te plaatsen.

Het bedrijf van eigenaren Marco Strijland en Sebastiaan van Hengel, onderscheidt zich daarmee als technisch uitzendbureau met een goed netwerk en vooral kennis van de verschillende technische omgevingen.

Aan de Tinsteden in Enschede is dus nu Emtes Lastechniek ontstaan, een onderneming met twee kernactiviteiten: een praktijkschool voor lastechniek en de productie van prefab stalen elementen.

Strijland is verantwoordelijk voor de vormgeving / commercie en geeft samen met Eric Kleise dagelijks leiding aan het bedrijf. Sebastiaan van Hengel daarnaast is verantwoordelijk voor de gehele ICT en backoffice van Emtes Lastechniek.

Wij constateren dat de jeugd te weinig wordt geënthousiasmeerd om lasser te worden en het tekort aan vakmensen zal dan ook groeien. Emtes Lastechniek wil mensen enthousiasmeren voor het vak, ook zeker degene die zich willen laten omscholen.

Er zijn meer lasopleidingen maar de aanpak van Emtes Lastechniek wijkt af van de gebaande paden en wat mensen vaak afschrikt om lasser te worden zijn de langdurige opleidingen, doorspekt met veel theorie. Het is teveel theorie, de opleiding duurt maanden, soms jaren en dat wil niemand. Zeker niet als je door omstandigheden werkloos bent geworden, dan wil je snel weer aan het werk. Daarom richt Emtes Lastechniek zich veel meer op de praktijk en minder op theorie.

Daartoe heeft Emtes speciale modules samengesteld die zijn afgestemd op wat de cursist wil bereiken. Wij richten ons op wat er nu in de markt gevraagd wordt, het vinden van een (nieuwe) baan zal zo veel eenvoudiger en sneller gaan.  Natuurlijk moet je het in de vingers hebben en daarom leggen wij dus de nadruk op de praktijk. Uiteraard is er een deel theorie, maar dat is minimaal.

Bij Emtes Lastechniek zijn nu vijf lascabines ingericht: 3 voor Co2 lassen en 2 voor TIG en een voor lassen met elektrodes en het is de bedoeling om het aantal cabines snel uit te breiden. Daarnaast is er een theorielokaal en een werkplaats. Het lascentrum is daarmee volledig geëquipeerd om mannen en vrouwen op te leiden cq om te scholen. Bij Emtes Lastechniek kun je in een zeer korte tijd een certificaat halen om bepaalde lastechnieken te mogen uitvoeren. De laskwalificatiecertificaten worden door Weldmij BV beoordeeld dat onafhankelijk en volgens de ISO-richtlijnen werkt.”